Biologisch
6 mei 2022

Maagzuur

Teveel of te weinig maagzuur?

In 2019 kwamen zo’n 800.000 mensen bij de huisarts met maagklachten, klachten waaraan je kunt denken zijn:

πŸ’š Pijn boven in uw buik, achter uw borstbeen of in de keel

πŸ’š Brandend maagzuur

πŸ’š Zuur eten of drinken komt omhoog uit de maag, tot in de keel of mond

πŸ’š Een opgeblazen gevoel

πŸ’š Opboeren, misselijk zijn en overgeven

πŸ’š Snel een vol gevoel na het eten

 

Inmiddels zijn er ongeveer 2,8 miljoen Nederlanders met maagklachten die sterke maagzuurremmers slikken op recept, en daarnaast worden maagzuurremmers ook nog bij de drogist gehaald. Vaak worden deze medicatie langdurig gebruikt terwijl dat de kans op gezondheidsrisico’s vergroot. Denk onder andere aan botontkalking, te weinig vitamine B12 en ijzer in het bloed, ontstekingen van de maag en darmen.

 

Maar: komen deze klachten door teveel of door te weinig maagzuur? Beide uiten zich middels dezelfde symptomen. Door met jouw voeding aan de slag te gaan kun jij onderzoeken wat voor jou werkt. Dingen die je zelf al kunt doen om je maag in balans te brengen:

πŸ’š Stop stress! Stress zorgt voor nog minder aanmaak van maagzuur.

πŸ’š Drink een half uur voor jouw maaltijden een glas water met een scheutje citroensap, dit verhoogd de maagzuurproductie.

πŸ’š Drink niets vanaf een half uur voor en tijdens de maaltijd. Vocht verdunt het maagzuur.

πŸ’š Eet veel groenten, het liefst verse, gestoomde en biologische.

πŸ’š Eet niet te vet of te pittig voedsel en drink minder koffie, dranken met koolzuur en zure vruchtensappen.

πŸ’š Emotioneel kan je je maag ondersteunen door te kijken naar je zorgen en bezorgdheid. Heb jij daar last van en kun je dit loslaten?

 

Weg met de maagklachten.

Bewust met Solena

×

Bewustmetsolena.nl Whatsapp

× WhatsApp mij