Een gezonde huid
13 september 2022Sinterklaasfeestjes
13 november 2022Bacteriën
Bah vies! Of Nuttig?
Bij bacteriën denken we al snel aan kleine, onzichtbare beestjes die allerlei kwaad kunnen doen. Dus:
- Geen gekke dingen eten
- Na het buitenspelen je handen wassen
- Antibiotica inzetten om ze te verdrijven
Naast dat we er veel kwaad in zien, zijn bacteriën ook heel nuttig. Denk maar aan de natuur, daarin zijn bacteriën van groot belang. Ze zijn de grote “opruimers”. Organisch afval wordt afgebroken tot kleinere deeltjes, wat dan door planten weer opgenomen kan worden.
Aangezien wij een onderdeel zijn van de natuur, kom je dit in ons lichaam ook tegen. Dat gebeurt in onze darmen waar gigantisch veel bacteriën in leven; biljoenen! Zij zijn daar een onderdeel van je microbioom en ze zorgen ervoor dat de voedselbrij (die door onze darmen heen komt) opgeruimd wordt. Deze voedselbrij wordt opgeknipt in kleinere stukjes (vitaminen, mineralen, eiwitten, enz) die door onze darm opgenomen kunnen worden. Hetgeen wat niet opneembaar is wordt “klaar gemaakt” om uit te poepen.
Natuurlijk zitten hier niet altijd alleen maar ‘goede’ bacteriën bij. En als er ‘slechte bacteriën” tussen zitten weet ons lichaam daar meestal wel raad mee: diarree, overgeven of verhitten (koorts) om zo deze slechte bacteriën weer uit ons lichaam te krijgen. En als het ons lichaam zelf niet lukt hebben we antibiotica om in te zetten. Maar het liefst laat je dat gebeuren door je lichaam.
Zelf kun je iets doen om jouw goede darmbacteriën (biljoenen vriendjes) te ondersteunen:
- Drink voldoende water en/of ongezoete kruidenthee.
- Eet vezels zoals in groente, fruit, noten, zaden en volkoren producten.
- Eet niet de hele dag door maar geef je bacteriën ook de tijd om te verteren.
- Neem af en toe een moment van rust om je vertering te laten werken.
Op naar een gezond microbioom!