Thuis werken werkt!
6 september 2020
Versterk je immuunsysteem
6 december 2020

Mag ik die???

Met je kind in de supermarkt

Wekelijks kom ik in de supermarkt en als de kinderen meegaan dan zijn de verleidingen te over! Koekjes met leuke figuren, hagelslag in de gekste kleuren met verrassingschocolaatjes erin, pakjes drinken “zonder suiker”, de kassakoopjes, enzovoort. De standaard vraag die ik krijg (en waar mijn nekharen van overeind gaan staan): MAG IK DIE???

 

Onlangs heeft Unicef een onderzoek gedaan naar ruim 2000 kinderproducten uit verschillende supermarkten. In het onderzoek keken ze of de producten binnen de schijf van 5 pasten. Denk bij deze kinderproducten aan bijvoorbeeld kinderontbijtgranen, kinderbroodbeleg, toetjes en het baby-, deumes- en peuterschap.

Uit dit onderzoek kwam geen goed nieuws… De meeste van deze producten bevat teveel suiker, verzadigd vet, calorieën of zout. Driekwart van de producten past niet in de schijf van vijf.

 

Ik herken hierin een teleurstelling en ook wel weer een bevestiging. Niet alles wat in de supermarkt ligt is gezond voor jouw lichaam, jij mag zelf een keuze maken in wat je wel/niet koopt. Maar natuurlijk zijn wij ouders degene die de boodschappen doen en kunnen wij iets doen met deze marketing en ongezonde producten.

Op die vraag: MAG IK DIE??? Is mijn antwoord dan ook vaak altijd nee. Ik wordt daar niet de populaire moeder van maar kan wel gezonde keuzes aanbieden en uitleg geven waarom niet: Voor mij is het namelijk van belang dat ik mijn kinderen voed met de voedingsstoffen die zij nodig hebben en dat ze daarmee ook gevuld raken.

 

Want wat dan wel en hoe dan wel?

–          Mijn kids zijn gek op fruit en ik kan ze gelukkig maken met af en toe iets anders dan een appel en een peer. Bijvoorbeeld met blauwe bessen, meloen of mango.

–          We bakken zelf koekjes. Hiermee hebben we gelijk een leuke activiteit en dan kan ik beslissen of en hoeveel suiker/zoetstoffen ik erin verwerk.

–          Smaken mogen ze leren waarderen. Doordat ze minder suiker gewend zijn lusten ze ook pure chocolade. Ja, die 70% puur. Dat eten we ook niet met repen tegelijk maar af en toe een stukje gaat er best in.

–          Uitleg geven waarom niet. Hoe klein ze ook zijn, kinderen snappen heel veel!

–          Daarbij mag je natuurlijk wel een keer een uitzondering maken. En als je die maakt, geniet er dan van! Dat doen wij ook, in de vakantie hebben wij bijvoorbeeld hagelslag in de kast staan.

 

Zoals Unicef zegt: Goede voeding is een kinderrecht, laten wij dat aan ze geven!

Wil je het hele onderzoek lezen? kijk dan hier.

×

Bewustmetsolena.nl Whatsapp

× WhatsApp mij